Kupujte sigurno i povoljno. Kao naš korisnik imate i uvid u status narudžbe. Proces je jednostavan, potrebna nam je samo vaša adresa e-pošte i neki podaci.
RegistracijaZačinsko bilje Kadulja Zlatna (Salvia officinalis) je tipičan predstavnik Mediterana, odakle se raširila širom svijeta. To je trajni grm koji raste 60 do 70 cm u visinu. Ima jako korijenje iz kojeg niču stabljike koje su u donjem dijelu drvene. Biljka s trobojnim crveno-zeleno-bijelim lišćem je prikladna za dekorativne gredice. Cvjetovi su ljubičasto-plavi, slična grlu. Skupljeni su na kraju stabljike, gdje formiraju klasaste cvatove. Kadulja voli sunčana staništa i dobro procjedna tla bogata kalcijem. Razmnožava se sjemenom, reznicama ili dijeljenjem korijena. Lišće kadulje skupljamo svježe po potrebi, za sušenje prije same cvatnje. Aromatične listove koristimo za mesna jela, s lukom ih miješamo u nadjeve za perad, kuhamo ih sa svinjetinom i mesom patake, te s kobasicama. Mladi listovi se mogu jesti s vrhnjem, šećerom i narančama. Čaj i vino od kadulje jačaju živce i cirkulaciju krvi, čaj smanjuje znojenje, smiruje kašalj i prehlade. Latinski naziv Salvia dolazi od riječi Salvus, što znači "zdrav".
Mjesto: | sunčan / polusunčan | |
Velikost lončka: | Q10-12 | |
Teža rastline: | 0,30 kg |