Facebook Prijava E- novosti Kontakt
Odjava
Prišlo je do napake.

sadika sadika
Čajevac

Opis:

Čajevac (Camellia Sinensis) ili također pravi čajevac ili često čajni grm, je zimzeleno stablo koje raste do 16 m u divljini. Uzgojeno stablo čajeva se obrezuje tako da ostaje 0,5-1,5 m visok grmova i širok oko 1,5 m. Čaj se priprema od suhih pupoljaka. Čajevac se ne smije miješati s  australskim čajevcem. 

Listovi su spiralni, kožnati, cijelo rubni ili narezani, sferni ili eliptični s oštrim ili sa šiljastim vrhom, površina listova je 4-15 x 2-5 cm. Stariji listovi su tamno zeleni na gornjoj površini, a dolje su svjetliji i malo pahuljasti. Cvjetovi rastu iz zalistaka i ispod vrhova, pojedinačno ili u skupinama od 2-4, imaju ugodan i jak miris, promjera su 2-4 cm, bijelo žuti ili malo ružičasto. 

Stabla čajeva podijeljena su u dvije glavne skupine - kineske (Camellia sinensis & nbsp; var. Sinensis) i indijske sorte (Camellia sinensis & nbsp; var. & Nbsp; assamica). Nazivi bijeli, žuti, zeleni, crni čajeve i druge varijante odnose se na opojno piće pripremljeno iz različito obrađenih pupova navedenih sorti. Kineski čajevac: polagano raste, obrastao, sa stabljikom koja oblikuje vrh, mali, uspravni, relativno uski listovi, pojedinačni cvjetovi, relativno otporan na hladnoću, prinosi su niski - pripada najpopularnijim sortama. Asamski drvo čajevca: brzo raste, ima jedan vrh (eng. single-stemmed), visoko stablo s velikim opuštenim lišćem, cvjetovi 2-4 zajedno, prilagođen tropskim nizinskim uvjetima, često daje velike prinose. Pića od njih su tamnija i jača. To dokazuju asamski i cejlonski čajevi.

Ekstrakt čaja koristi se kao dodatak alkoholnim pićima, mliječnim deserti, slatkišima, desertima i pudinzima. Iz sjemena se dobiva prešano ulje čaja, koje se koristi za voćne salate i kuhanje. U Kini se tretira kao lijek (diuretik, karminativ, digestiv, stimulans, za želudac, kao dezinficijens), pomaže kod dizenterije, gastroenteritisa, hepatitisa i smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Ljeti stavite stablo čaja u vrt ili balkon, pazite da stoji na suncu i da uvijek ima dovoljno vode. Postavite ga zimi u umjereno zagrijan staklenik ili u kuću, što bliže prozoru. Čaj u našim klimatskim uvjetima obično nema lišće zimi, ali u proljeće se oporavlja, pa se možete opet radovati skupljajući svoj pravi čaj.

Lastnosti

Konačna visina:7 m Položaj:sunčan
Otporna na zimu:da (-1) Prodajna visina:40-50 cm
Boja cvijetova:bijela Samooplodna:da
Oblik rasti:drvo
Proizvod je u skladištu!

Odaberite:

Cijena:
16,40 €
(125,62 kn)
Sadika v loncu (1-2 letna) - 16.40 €


Pogledajte i